Apps om al je spullen, die je nooit gebruikt, uit te lenen. Dat wil ik ook! Dus ter inspiratie business modellen die bijdragen aan een circulaire Nederland.


Want Nederland heeft als ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Misschien klinkt dit wel als een hele ambitieuze doelstelling, maar als je kijkt wat de trends zijn zie je dat we bewust en onbewust hier al deels naar toe werken.


Trends vragen om nieuwe business modellen
Minder bezittingen maakt zeker deel uit van die transitie naar een circulaire economie. En dit is toch echt in gang gezet! Zo zie je dat er steeds meer diensten ontstaan, zodat we ook minder spullen aanschaffen. Volgens het rapport City-as-a-Service van ABN AMRO groeit het aantal aanbieders van “wassen-as-a-service”. Bundles bijvoorbeeld, biedt een concept aan waarbij tegen een vast bedrag per maand of tegen een vast aantal wasbeurten consumenten een Miele-wasmachine van € 1299 in huis krijgen.


Spullen delen of uitlenen
Waarom zullen we alles bezitten als we het ook kunnen delen! Een hele mooie app is Lendor. Via deze app kun je spullen uitlenen. Ik vind dit echt geniaal! Zo kan je voor een dag een iPad pro lenen, super handig voor die ene presentatie. Voor je spelletjes avond kun je gewoon een dartbord lenen voor 2 dollar. Ik zie het helemaal voor me. Eindelijk dat stomme gourmetstel weg uit mijn garage en er gewoon één lenen van de overbuurvrouw. Aangezien ik dat ding misschien maar 1 keer per 2 jaar gebruik. Er staan helaas nog geen gourmetstellen op Lendor, want de app is alleen nog maar beschikbaar in Maleisië. Maar ik ben wel klaar voor een Hollandse variant. Wie wil deze ontwikkelen? Ik neem de marketing wel voor mijn rekening 😉


Op je 85ste toch liever kopen
Na wat zoeken kom ik Peerby tegen. Deze App is wel in Nederland beschikbaar. Alleen staat er in mijn regio nog weinig op. Want ondanks dat ik het helemaal zie zitten, om mijn spullen te delen en uit te lenen, is nog niet iedereen hier klaar voor. Zo vroeg de buurman laatst of hij onze grasmachine eens mocht uitproberen, want hij wilde toch ook elektrische gaan maaien. Op zijn 85ste was met de hand maaien niet helemaal meer haalbaar. Wij hebben veel respect voor hem, dat hij überhaupt zo lang zonder elektrische grasmaaier had kunnen leven was voor ons een raadsel. “Ja tuurlijk, mag je hem uitproberen”, zeiden wij. De grasmachine beviel zo goed, dat hij ook ging overstappen op een elektrische. Mijn man stelde toen meteen voor dat wij die van ons wel willen delen, de grasmaaier staat meestal stil, wij gebruiken hem een keer in de week en dan meestal s ’avonds of in het weekend. Onze buurman werkt meestal overdag in de tuin. “Super toch, echt geweldig” zeiden wij. Alleen de buurman zag dit nog niet zitten, hij kon het zich echt wel veroorloven om er zelf een te kopen.


Volgens het zelfde rapport, City-as-a-service staat 1 op de 3 Nederlanders wel open voor een bezitloos leven. Gelukkig hebben wij nog wat tijd om helemaal circulair te worden. Apps zoals Lendor en Peerby, zullen hier zeker aan bijdragen.

Call Now Button